Popolna kombinacija: Talno ogrevanje, fotonapetostni sistem in toplotna črpalka

Sistemi talnega ogrevanja, skupaj s toplotno črpalko in fotonapetostnim sistemom, lahko zgotovijo najvišji nivo prihrankov. Vendar, ali so kompatibilni?

Sistem talnega ogrevanja predstavlja eno od radikalnih sprememb pri načinu ogrevanja gospodinjstva, ki je v zadnjih desetletjih zamenjala klasične radiatorje.

Težko je izločiti kakršne koli negativne aspekte teh sistemov, razen mogoče višjih stroškov napeljave in nekoliko zahtevnejšega vzdrževanja. No, pozitivne strani so številne, kot je zmanjšanje stroškov energije in izboljšano bivalno udobje.

Prednosti talnega ogrevanja

 • Talni sistem ogrevanja lahko zagotovi prihranek energije od približno 25% letno v primerjavi z radiatorskimi sistemi
 • Enakomerno širjenje toplote po celi hiši: prav ta okoliščina je najbolj značilna za talni sistem ogrevanja in zaradi nje se ustvarja občutek ugodja in udobja
 • Sistemi površinskega ogrevanja (talni/stenski/stropni) so nizko temperaturni sistemi, optimizirani za delo s toplotnimi črpalkami, kar omogoča maksimalno učinkovitost in uporabo obnovljivih virov energije
Talno ogrevanje, fotonapetostni sistem in toplotna črpalka

Kako delujejo sistemi talnega ogrevanja?

Tu je odgovor, zakaj je delovanje talnih sistemov za ogrevanje popolnoma drugačen od delovanja tradicionalnih radiatorjev:

Kako grejejo radiatorji?

Tradicionalni sistem ogrevanja uporabljajo konvekcijo. Potem, ko se voda, ki kroži znotraj radiatorja se greje, običajno na temperaturo med 60°C in 80°C, radiatorji prenašajo toploto v zrak, ki jih obdaja, kar nato razširja toploto po celotnem prostoru.

Ta metoda, medtem, ima številne pomanjkljivosti: ogret zrak postaja suh, povečano se širi prah in, najpomembneje, porablja se velika količina energije za ogrevanje vode, kar tradicionalne sisteme naredi precej neprivlačne za družinski proračun.

Kako grejejo talni sistemi?

Metoda delovanja sistema talnega ogrevanja temelji na načelu sevanja. Pri instalaciji se cevi postavijo v tla in gredo skozi različne prostore, kjer omogočajo kroženje vode s temperaturo med 30°C in 35°C. Delo na nižji temperaturi (v primerjavi s tradicionalnimi sistemi) povzroča manjše energetske stroške za enak učinek ogrevanja.

Toplota, ki je v ceveh se prenaša na tla, kar zagotavlja ravnovesje prenosa toplote od spodaj navzgor v prostoru.

Sistem talnega ogrevanja in toplotna črpalka: ali je to mogoče?

Ne le da je mogoče, temveč je tudi priporočljivo! Toplotne črpalke namreč predstavljajo eno od najbolj inovativnih tehnologij dostopnih na trgu, zahvaljujoči sposobnosti uporabe zunanjih obnovljivih virov energije (zraka, podzemnih voda ali tal) za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople vode.

One so ekološko sprejemljive, ker za razliko od kondenzacijskih grelnikov, ne uporabljajo fosilna goriva in omogočajo pomembne ekonomske prednosti. Vsekakor pa lastnosti talnega ogrevanja naredijo to integracijo brezhibno.

Namreč, toplotne črpalke morajo delati v specifičnem območju temperatur, da bi se dosegla največja učinkovitost, kar izključuje njihovo kombinacijo s klasičnimi radiatorji. Razen uporabe sistema talnega ogrevanja, ki ostaja najboljša rešitev, toplotne črpalke se lahko kombinirajo tudi z ventilokonvektorji. Vendar ti zadnji zahtevajo temperaturo približno 45-50 °C, kar zmanjšuje skupno učinkovitost sistema.

Talno ogrevanje, fotonapetostni sistem in toplotna črpalka

Katere toplotne črpalke so primerne za talne sisteme ogrevanja?

Razen modela zrak-zrak, ki ogrevanje in hlajenje prostorov dosega s prenosom toplotne energije med zunanjim zrakom in zrakom v prostoru, druge vrste toplotnih črpalk so primerne za kombinacijo s talnim sistemom ogrevanja.

Toplotna črpalka zrak-voda

Najpogosteje uporabljene vrste toplotnih črpalk je zrak-voda, ki uporablja toploto zraka za prenos energije na vodo v sistemu. Ta vrsta omogoča ne samo ogrevanje in hlajenje prostorov, temveč tudi pripravo sanitarne tople vode.

Največja prednost tega sistema je njegova fleksibilnost ker omogoča integracijo z drugimi sistemi kot so solarni toplotni sistemi in kondenzacijski grelniki, in s tem tvorijo hibridni sistem.

Toplotna črpalka voda-voda

Pri toplotnih črpalkah voda-voda, se toplota črpa iz podzemnih voda, dočim se pri geotermalnih toplotnih črpalkah vir energije nahaja v tleh. Ta dva modela, v primerjavi s tistimi zrak-voda, zagotavljajo visoko učinkovitost tekom celega leta, ne glede na letni čas.

Pri izbiri najprimernejše toplotne črpalke za stanovanjske ali poslovne prostore, je potrebno upoštevati različne dejavnike. Predvsem bi morali ugotoviti potrebo po energiji, ki je potrebna za delovanje talnega sistema in za zavarovanje optimalnega ogrevanja v času ogrevanja v zimskih mesecih ter morebitno hlajenje poleti.

Ali so toplotne črpalke in talni sistemi primerni za hlajenje?

Razen tega, da zagotavlja visok nivo toplote v času zime, talni sistem ogrevanja prav tako predstavlja zanimivo rešitev za hlajenje v poletnih mesecih. Način delovanja je v glavnem podoben: skozi hidravlične kroge sistema teče razhlajena voda s temperaturo med 15 in 18°C, ki hladi tla.

V tem primeru so potrebne reverzibilne toplotne črpalke, ki lahko prevzamejo toploto iz prostora in jo izpustijo ven. Rezultat je polno udobje znotraj prostora tudi poleti, kar pomeni, da se lahko opusti uporaba klime in doseže pomembno zmanjšanje porabe energije.
Priporočljiva je uporaba razvlažilnika z namenom ohranjanja vlažnosti zraka v razponu vrednosti med 50 in 60 procentov.

Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke in fotonapetostnega sistema: se izplača?

Toplotne črpalke uporabljajo obnovljive vire za proizvodnjo potrebne toplotne energije za ogrevanje prostora s pomočjo talnega ogrevanja, vendar so to vse naprave, ki zahtevajo električno energijo.

Da bi sistem bil bolj učinkovit in da bi se povečal prihranek energije, kombinacija s fotonapetostnim sistemom predstavlja izvrstno rešitev. Ljudje pogosto nameščajo fotonapetostne panele (sončne elektrarne) na svojih strehah, da bi brezplačno proizvajali električno energijo potrebno za delovanje gospodinjstva, s čimer se zmanjšujejo ali celo eliminirajo stroški električne energije (če je ob tem postavljen akumulatorski sistem).

Vendar se vsi ne zavedajo dejstva, da integracija fotonapetostnih panelov s toplotno črpalko omogoča dodaten pomemben prihranek, tako za ogrevanje kot tudi za pripravo sanitarne tople vode.

Talno ogrevanje, fotonapetostni sistem in toplotna črpalka

Clivet rešitve

Vaša hiša ne porabi veliko energije? Rešitev, ki ga predlaga Clivet je toplotna črpalka tipa split Sphera EVO 2.0, ki je na razpolago v širokem razponu moči (od 4 do 16 kW) in vključuje akumulatorski shranjevalnik za sanitarno vodo velikosti od 190 do 250 litrov, s funkcijo zaščite pred legionelo. Prav tako, se ta model ponaša z naprednim dizajnom, ki se idealno vklaplja v interier in se idealno kombinira s sistemi površinskega ogrevanja tal, stene ali stropa.

V koliko je vaša poraba večja od 16 kW, je bolje izbrati monoblok zunanjo toplotno črpalko Edge EVO 2.0 EXC, ki zagotavlja izredno učinkovitost celo pri nizkih temperaturah in lahko pripravi sanitarno toplo vodo s temperaturo do 60 °C. Ta toplotna črpalka zrak-voda, ki jo je razvila družba Clivet, je na razpolago v razponu moči od 4 do 30 kW, z možnostjo povezovanja do 6 enot v kaskadni konfiguraciji za doseganje moči do 180 kW.Slanje upita

Pošljite povpraševanje brez obveznosti.

Izpolnite kratek obrazec in prodajni partner podjetja Clivet vam bo pomagal priporočiti optimalno napravo za vaš dom ali pisarno.
Obrazac za upit SLO
Spremljajte nas:
Kontakt
Clivet South East Europe

Dev, Design & Hosting: Plavi Pixel d.o.o. 2023.

© . Clivet. All rights reserved

CERVINO

Hlajenje A+++ / Ogrevanje A++
Moč: 2,7 – 7 kW

Zakaj izbrati Cervino?

 • Dizajniran za okolje in prihodnost
 • Uporablja R290, naravni delovni medij za optimalno udobje in skladnost z evropski predpisi
 • Samočistilna funkcija
 • Wi-Fi

EZCOOL

Hlajenje: A++ / Ogrevanje A+
Moč: 2,7 – 7 kW

Zakaj izbrati EZCool?

 • Funkcija "Sledi mi"
 • Večsmerni pretok zraka
 • Samočistilna funkcija
 • Izbirno upravljanje prek Wi-Fi

CRISTALLO 2

Hlajenje: A+++ / Grijanje A++
Moč: 2,7 – 3.5 kW

Zakaj izbrati Cristallo 2?

 • Izboljšane komponente
 • Dizajn po navdihu Dolomitov
 • Večsmerni pretok zraka
 • WiFi / Pametno upravljanje preko aplikacij ali glasovni ukaz s pomočjo sistema Amazon Alexa ali Google Assistant

NATIV

Hlajenje A++ / Ogrevanje A+
Moč: 2,7 – 7 kW

Zakaj izbrati Nativ?

 • Funkcija "Sledi me"
 • Funkcija samočiščenja
 • Opcijski Wi-Fi upravljanje

CRISTALLO

Hlajenje: A++ / Grijanje A+
Moč: 2,7 – 7 kW

Zakaj izbrati Cristallo?

 • Čist, zaobljen, eleganten dizajn
 • Večsmerno pretakanje zraka
 • Funkcija samočiščenja
 • WiFi / Pametno upravljanje preko aplikacij ali glasovni ukaz s pomočjo sistema Amazon Alexa ali Google Assistant

SCHIARA 2

Hlajenje A+++ / Ogrevanje A++
Moč: 2,7 – 3,5 kW

Zakaj izbrati Schiaro?

 • Izjemno široka razporeditev zraka zahvaljujoč motorizirani rotaciji lamel za 180°
 • "Kaskadna funkcija" za hitro hlajenje prostorov
 • Funkcija "Breeze away", ki omogoča, da izpuh zraka, pri ogrevanju ali pri hlajenju, usmerite kakor vam ustreza
 • Filter za prečiščevanje: aktiven proti vonjavam, prahu, cvetnem prahu, sporam, bakterijam
 • WiFi / Pametno upravljanje preko aplikacije ali z glasovnim ukazom s pomočjo sistema Amazon Alexa ali Google Assistant

Clivet Stelvio

STELVIO

Hlajenje A+++ / Ogrevanje A+++
Moč: 2,7 – 3,5 kW

Zakaj izbrati Stelvio?

 • Zelo visoka stopnja energetske učinkovitosti
 • Izjemno razširjeno delovno območje pri zunanjih temperaturah od -30 do +50 °C
 • Upravljanje z nivojem vlažnosti
 • Udobje v vsaki situaciji zahvaljujoč inteligentnem "Eye" senzorju
 • WiFi / Pametno upravljanje s pomočjo aplikacije ali z glasovnim ukazom s pomočjo sistema Amazon Alexa ali Google Assistant